En stor del af de danske boligejere har lavet en dedikeret opsparing til vedligeholdelse og renovering, viser ny undersøgelse. Her er de gode råd til at bruge pengene mest fornuftigt, fra en skadedirektør og en energikonsulent.

Det kan nemt blive en dyr omgang, når boligen skal repareres og istandsættes, og for mange danskere er det nødvendigt at spare op, hvis der skal være råd. Men det er langt fra alle boligejere, der sørger for at prioritere det.

4 ud af 10 boligejere svarer i en undersøgelse, at de løbende lægger penge til side specifikt til vedligeholdelse eller renovering af deres bolig, mens lidt under halvdelen først finder pengene, når behovet opstår. Undersøgelsen er lavet af YouGov for Gjensidige og NRGi.

Mange boligejere prioriterer først og fremmest komfort og forskønnelse, når boligen skal renoveres, viste en YouGov-undersøgelse tidligere i år. Men det er også vigtigt at prioritere skadeforebyggelse, understreger skadedirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen, som håber, at endnu flere fremover vil være opmærksomme på at spare op.

– Det giver rigtig god mening at vedligeholde boligen løbende, så småting bliver taget i opløbet og ikke udvikler sig. Det kan blive endnu dyrere, hvis man lader stå til og ikke gør noget, hvis for eksempel taget eller kloakken trænger til at blive repareret. Og her kan en opsparing sikre, at man ikke behøver at udskyde arbejdet, siger hun.

Grønne investeringer kan ofte betale sig

Lene Rasmussen peger på, at der i disse år er en klar tendens til, at mange boligejere er opmærksomme på klimasikring i forbindelse med forhøjet vandstand og vildere og vådere vejr. Her kan det ofte betale sig at investere i at holde vandet væk fra boligen med for eksempel omfangsdræn, faskiner og højvandslukke.

I energi- og rådgivningsvirksomheden NRGi opfordrer byggesagkyndig og energikonsulent, Bo Halm Andersen, også folk til at tænke grønne løsninger ind i fremtidige renoveringer.

– Der kan være store besparelser at hente på energiregningen, hvis man optimerer boligens isolering og opvarmning. Og selvom det er fristende at bruge sin opsparing på indretning og nyt køkken, så er det også vigtigt at have fokus på de langsigtede og ikke helt så synlige investeringer i boligen, siger Bo Halm Andersen, som tilføjer:

– Man skal også huske, at energirenovering som regel går hånd i hånd med et bedre indeklima og øget komfort i hjemmet. Så der er flere fordele ved at investere i sin bolig.

Af eksempler på fornuftige energirenoveringer fremhæver han isolering af etageadskillelse, tag, hulmure og bedre isolerende vinduer. I nogle boliger kan det også være relevant at udskifte varmekilden, hvis huset for eksempel opvarmes med olie- eller gasfyr.

I undersøgelsen svarer 13 procent, at de sparer et fast beløb op til vedligeholdelse og renovering, mens 28 procent løbende lægger penge til side, uden at der dog er tale om et fast beløb. 44 procent svarer, at de betaler for vedligeholdelse og renoveringer, som de opstår.

Om undersøgelsen: 

Undersøgelsen er foretaget af © YouGov for Gjensidige og NRGi i maj 2024 blandt 492 repræsentativt udvalgte boligejere over 18 år.

Lægger du løbende penge til side specifikt til vedligeholdelse eller renovering af din bolig?

Ja, jeg har en dedikeret opsparing til dette formål

13 %  

Ja, men jeg opsparer ikke et fast beløb

28 %  

Nej, men jeg planlægger at starte

6 %

Nej, jeg betaler for vedligeholdelse og renoveringer, som de opstår

44 %

Ved ikke/ikke relevant

10 %