I 2024 kan Fredericia fejre 175-års jubilæum for 6. juli-festlighederne. For fredericianerne er dette en stor ting. Men situationen kan bedst opsummeres med H.M. Kong Frederiks besøg i Fredericia i forbindelse med Royal Run. Da han ankom til byen, blev han af journalister fra TV2 spurgt om, hvad han så frem til med sit besøg. Han var tilsyneladende meget ærlig, for han svarede, at han ikke rigtig kendte byen. Og hvorfor skulle han også det? På lige fod med de fleste andre danskere er Fredericia for ham på ingen måde et oplagt sted at tage hen.
De fleste ved godt, hvor Fredericia ligger. Og Middelfart. Begge provinsbyer har været forbindelsesbyer mellem Jylland og Fyn, siden mennesker ankom til landet og anlagde byerne ved Lillebælt, hvor det er smallest. Den strategiske betydning af området overgik til militære overvejelser, og Fredericia blev grundlagt som en fæstning. For snart 175 år siden var sejren ved Fredericia en national begivenhed, men med tiden forsvandt den følelse, da andre begivenheder overtog interessen. Men i Fredericia fastholdt man fejringen og markeringen. I vore dage er det en form for byfest.
Udviklingen står ikke stille. I det 20. århundrede voksede det industrielle samfund sig stort, og Fredericia blev på grund af placeringen i midten af Danmark en ærketypisk arbejderby. Fabrikker voksede frem. Det samme gjorde arbejderboligerne, der også i dag præger byens udtryk. “Indenfor og udenfor voldene” blev et begreb, der definerede fredericianerne i den moderne industrialder. De lokale arbejdspladser blev symboler på Danmarks fremdrift og initiativ. Men på nationalt plan var det jernbanen og DSB, der blev varemærket for Fredericia. For togene standsede i byen, så de rejsende kunne skifte tog. Sådan lærte flere generationer navnet Fredericia at kende.
I 2023 traf byrådet i Fredericia en skelsættende beslutning. I lyset af det moderne menneskes behov for adspredelse og oplevelse ville man sætte udviklingen af historien om Fredericia fri. Det kommunale museum blev forvandlet til en selvejende institution, der fremover skal arbejde på at udbrede fortællingen om garnisonsbyen, så H.M. Kong Frederik også vil kunne historien. Sammen med hundredtusinder af andre danskere. Med planerne om at bygge et nyt og moderne museum, der skal konkurrere med andre tilskuersucceser som Tirpitz, rykker Fredericia for første gang i en anden retning end den industrielle.