Afslappet, men med en tydelig stolthed, viser skoleleder Klaus Behrendt rundt i Nørre Aaby Skoles idrætssal. I sidste uge blev skolen nemlig midtpunkt for en stor fernisering af værker af den afdøde kunstner Knud Nyholm, en mand, der ikke alene var en stor lokal skikkelse, men også en bankmand, der fandt sin passion i kunsten. Nu har Nyholms tre børn doneret 12 af hans værker til skolen som en del af projektet “NyholmKnud:TankeStation”.

– De her billeder er blevet doneret til skolen, fordi han ifølge børnene var meget lokal herude og har været en del af skolebestyrelsen. Børnene har gået på Nørre Aaby Skole, og derfor syntes de, at de havde et tilhørsforhold til skolen, forklarer Behrendt og peger på de mange malerier, der endnu står fremme, men snart vil komme til at pryde skolens vægge.

Her er de tolv værker, der er blevet doneret til skolen.

De 12 værker er en del af projektet NyholmKnud:TankeStation, som kunstnerens tre børn har stået bag. Efter deres fars død sidste år fandt de en stor samling malerier, digte og skulpturer i barndomshjemmet i Nørre Aaby. Det blev begyndelsen på et arbejde med at bringe værkerne frem i lyset og dele dem med omverdenen. På skolen blev det også en anledning til at bringe lokalsamfundet tættere på.

Et fælles projekt, der blev til noget stort

Det var Nørre Aaby Borgerforening, der sammen med skolebestyrelsesformanden tog initiativ til samarbejdet med skolen.

– De tog kontakten til mig for at høre, om det kunne være en idé, at vi lavede en fernisering her på Nørre Aaby Skole, fortæller Klaus Behrendt.

– Jeg sagde: ‘Det er da en glimrende idé, lad os endelig få gang i det.’

Derefter begyndte planlægningen, og gennem borgerforeningen fik skolen forbindelse til kunstnerens børn, heriblandt sønnen Esben Nyholm, som hjalp med at organisere begivenheden. Udover at udstille deres fars værker har de tre børn også udgivet en digtsamling med hans tekster og skabt et musikalbum med sange baseret på hans digte.

Der var en lille stak tilbage af de EP’er, hvor børnene har sat musik til deres fars digte.

– Lørdag spillede de musikken til ferniseringen, og det var fantastisk at høre, hvordan børnene har sat musik til deres fars digte, fortæller skolelederen, og fortsætter:

– Det er jo en måde at bringe hans kreativitet videre og dele den med andre.

Nyholms plads i undervisningen

Men værkerne er ikke kun tænkt som dekoration i skolens lokaler. Klaus Behrendt ser dem som en ressource, der kan inddrages i undervisningen og inspirere eleverne til at tænke anderledes. Flere af de udstillede malerier og skulpturer er nemlig skabt af materialer, som Nyholm selv fandt – ofte under gåture på stranden.

– Han gik ud og samlede træ og jern op, tog det med hjem og skabte sine værker.

Mens vi bevæger os rundt blandt de mange værker forklarer han, hvordan genbrugstanken i Nyholms kunst kan tale direkte til skolens elever og finde anvendelse i både billedkunst og håndværk og design.

Overalt i salen var hans mange kreative værker udstillet, skabt af materialer fundet i naturen. Skolelederens personlige favoritkunstværk er netop ét, der forener træ og metal i en smuk komposition.

– Vi kan inddrage hele den kreative proces og vise, at man ikke behøver at gå ned i byen og købe en masse materialer for at kunne male eller skabe noget. Han gik jo ned til stranden, fandt gamle træstykker og jern, og så tog han det med hjem og lavede sine værker. Den tilgang og tankegang kan man også have, og jeg synes, det er rigtig interessant, at vi kan give den inspiration videre til børnene.

Men udover dens æstetik handler kunstens værdi for Behrendt også om, hvordan den kan skabe en forbindelse mellem eleverne og deres lokalområde og åbne for nye perspektiver.

– Vi er stolte af, at det er en lokal kunstner, og at vi kan udstille hans værker her på Nørre Aaby Skole i dagligdagen, siger han.

En lokal fortælling, der skaber nysgerrighed

Under lørdagens fernisering på skolen var aulaen fyldt til bristepunktet med borgere, der var mødt op for at opleve Knud Nyholms værker og høre den musik, hans børn havde skabt ud fra hans digte.

– Det var en dag fyldt med liv, fortæller skolelederen.

Arrangementet begyndte med en varm velkomst fra Nyholms børn, der også fortalte om deres fars kunstneriske rejse. En ny digtsamling, Spontane Streger, blev præsenteret, og så var der en liveoptræden med sange baseret på Nyholms egne tekster.

Knud Nyholm skabte flere hundrede værker i løbet af sin levetid.

Gæsterne bevægede sig rundt mellem de udstillede værker, som spændte fra malerier til skulpturer, og der var rig mulighed for både at lade sig inspirere og dele minder om kunstneren.

– Jeg tror, mange blev nysgerrige, fordi de kendte ham som bankmand. At han gik fra det til at blive fuldtidskunstner, er noget, der fascinerer. Nu kunne de kan dykke ned i og se: ‘Hvad var det egentlig, han kunne?’, siger Behrendt.

Han oplevede også, hvordan ferniseringen gav de fremmødte en særlig mulighed for at genopdage en lokal skikkelse.

– Når man kan knytte kunstværkerne til en person, som mange har kendt, så bliver det noget særligt. Den sammenhæng tror jeg faktisk er ret speciel for dem.

Et potentiale for fremtiden

Skolelederen ser sidst på udstillingen som et eksempel på, hvordan skolen kan fungere som et samlingspunkt for lokalsamfundet.

– Jeg synes, det er dejligt, at vi som skole kan lave sådan nogle ting her i lokalområdet. Det vil jeg da ønske, vi kunne lave endnu mere af, siger han og henviser til det store fremmøde som en indikator på interessen.

Med udstillingen af Knud Nyholms værker håber Behrendt, at eleverne kan finde inspiration i kunsten, mens skolen fortsætter med at åbne sine døre for lignende projekter.

– Det her er noget, der giver mening. Både for os som skole og for de mennesker, der bor her, slutter han.