De danske farvande er i øjeblikket ramt af omfattende iltsvind, der dækker et område på størrelse med Lolland-Falster og Bornholm tilsammen.
Ifølge et nyt notat fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet er iltsvindet fem til syv gange mere udbredt end i samme måned de foregående tre år. Situationen har især store konsekvenser for bundlevende dyr og planter, som har været udsat for ekstremt lave iltniveauer siden august.
Ifølge forskerne fra Aarhus Universitet er årsagerne til det øgede iltsvind mangeårige problemer som tilførsel af næringsstoffer, klimaforandringer og fiskeri med bundslæbende redskaber.
– Siden august har forholdene været meget kritiske for især bundlevende dyr, fisk og planter i et stort område, skriver de i pressemeddelelsen.
De advarer om, at så lang en periode med dårlige iltforhold kan føre til omfattende økologiske konsekvenser.
Kritiske områder hårdt ramt
Notatet peger på Mariager Fjord, det sydlige Lillebælt, sydøstjyske fjorde og Ærøbassinet i Det Sydfynske Øhav som værst ramte områder med kraftigt iltsvind. Derudover har områder som Bælthavet nord for Fyn og Aarhus Bugt også været påvirket af moderat iltsvind. I store dele af Kattegat og Øresund er iltniveauet lavt, men ikke under grænsen for iltsvind.
Fænomenet iltsvind, som er blevet mere udbredt og intenst de seneste hundrede år, skabes, når organisk materiale og næringsstoffer føres ud i havene. Dette medfører iltmangel i bundvandet, hvilket kan resultere i frigivelse af giftig svovlbrinte fra havbunden – et fænomen, som er blevet observeret i flere områder.
Vind og temperatur kan mildne situationen
Forskerne forventer, at iltsvindet kan blive mindre omfattende i den kommende måned, hvis blæst og lavere temperaturer kan blande vandet og tilføre ilt til de påvirkede områder. Dog advares der om, at rolige vindforhold og højere temperaturer end normalt i november kan forværre iltsituationen i kortere perioder.
Notatet er årets tredje udgivelse om iltsvind i de indre danske farvande og bygger på målinger fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø samt data fra myndigheder i Tyskland og Sverige.