Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer nu pårørende til at tage en snak med deres ældre familiemedlemmer om at få fjernet deres telefonnumre og adresser fra de åbne telefonlister.
Baggrunden for advarslen er en bølge af bedragerisager, hvor såkaldte falske bankbude målretter sig sårbare ældre borgere.
I flere tilfælde har de kriminelle fået adgang til ofrenes kontaktoplysninger via sider som krak.dk og oplysningen.dk, hvor telefonnumre, navne og adresser frit er tilgængelige. Ved hjælp af disse oplysninger narres ældre borgere til at tro, at deres værdier er i fare, og bedragere udgiver sig derefter for at være bankansatte, der vil “hjælpe” med at beskytte deres penge.
Kriminelle udnytter ældres oplysninger
Ifølge politikommissær Susanne Kiel Nielsen, leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet, er de ældre borgere særligt udsatte, fordi deres oplysninger let kan findes online.
– Vi ved, at gerningsmændene bruger oplysninger om navn, nummer og adresse fra de åbne telefonlister. Det er vigtigt at tage en snak med sine ældre familiemedlemmer og hjælpe dem med at få udeladt nummer, forklarer Susanne Kiel Nielsen i en pressemeddelse.
Ved at kontakte sit teleselskab kan man bede om at få fjernet sit telefonnummer og navn fra de offentligt tilgængelige lister. Mange teleselskaber tilbyder også muligheden for at gøre det online, hvilket kan være et simpelt og effektivt skridt mod at undgå disse bedragerier.
En kendt fremgangsmåde
Bedragerne, der står bag de falske bankbude, arbejder efter en nøje planlagt fremgangsmåde. De ringer til ofrene, typisk ældre mennesker, og overbeviser dem om, at deres penge og værdier er i fare. Herefter bliver de bedt om at udlevere hævekort, koder og i nogle tilfælde også kontanter og smykker til en falsk bankrepræsentant, der kommer forbi deres hjem.
– Selvom vi har kendt til metoden i mere end et år, ser vi desværre stadig nye ofre, der falder for disse veltalende bedragere, udtaler politikommissæren og understreger vigtigheden af forebyggende tiltag.
Sydøstjyllands Politi og flere andre politikredse har tidligere været ude med lignende advarsler i forbindelse med bedragerisager, hvor ældre borgere er blevet målrettet af kriminelle. Over hele landet har politiet gentagne gange advaret mod falske bankbude og andre svindelmetoder, der udnytter borgernes tillid og let tilgængelige oplysninger. På trods af den øgede opmærksomhed fortsætter gerningsmændene med at finde nye ofre
Gode råd fra politiet
Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer i pressemeddelsen til følgende:
- Få fjernet dine kontaktoplysninger fra åbne telefonlister.
- Vær skeptisk, hvis du bliver ringet op og bedt om at overføre penge eller udlevere kortoplysninger.
- Udlever aldrig dine koder eller værdigenstande til fremmede, der udgiver sig for at være bankansatte.
- Afbryd opkaldet, hvis du er i tvivl, og kontakt din bank direkte via deres hovednummer.
Hvis du eller en af dine kære er blevet udsat for et bedrageri, opfordrer politiet til, at det straks anmeldes.