Der venter en markant renovering af højhusene på Rygårdsvej og Lumbyesvej i Fredericia. Altanerne skal renoveres, men der er ikke nedstyrtningsfare, slår beboerformand fast. Dertil kommer, at der muligvis bliver mulighed for renovering af køkken og badeværelse for dem, der ønsker det.

I Fredericia blev højhusene, herunder det særlige højhus på Lumbyesvej, opført i forskellige etaper fra 1960’erne til begyndelsen af 1990’erne. LAB, oprindeligt Landsforeningen til Arbejdsløshedens Bekæmpelse, omdannede deres lokalafdeling i Fredericia til et boligselskab i 1956 for at imødekomme den stigende efterspørgsel på boliger som følge af industrialiseringen. I løbet af 30 år opførte LAB omkring 2.000 lejligheder i Fredericia, herunder otte højhuse i området ved Lumbyesvej og Rygårdsvej.

Nu, efter at have tjent som hjem for mange fredericianere i over 30 år, står højhusene over for en nødvendig renovering af altanerne. Selvom der ikke er nogen fare for nedstyrtning, er renoveringen nødvendig for at sikre, at altanerne fortsat lever op til moderne standarder for sikkerhed og komfort.

Foto: AVISEN

Denne specifikke renovering af altanerne indebærer, at beboerne midlertidigt skal genhuses, mens arbejdet udføres. Genhusningen vil være en logistisk udfordring, da der skal findes alternative boliger til de mange beboere, samtidig med at deres oprindelige boliger gennemgår renovering. Beboerne vil få mulighed for at vende tilbage til deres lejligheder med de nyrenoverede altaner, når arbejdet er færdigt.

Renoveringen af altanerne ligger dog nogle år ude i fremtiden og forventes at finde sted om cirka 4-5 år. Boligkontoret Fredericia har allerede taget de første skridt ved at indsende en ansøgning til Landsbyggefonden, som skal bevillige de nødvendige midler til projektet. Denne finansiering er afgørende for, at renoveringen kan gennemføres og sikre, at højhusenes altaner opfylder moderne krav til sikkerhed og komfort. Det betyder, at beboerne i de kommende år kan forvente yderligere information og planlægning vedrørende genhusning og selve renoveringsprocessen.

Altanerne skal isoleres om


Højhusene på Rygårdsvej og Lumbyesvej er opdelt i to afdelinger hos Boligkontoret Fredericia. Afdelingsformand for afdeling 305, som omfatter Rygårdsvej 2-4 og Lumbyesvej 2-6, er Jørgen Jørgensen. Han har ansvaret for at sikre, at beboernes interesser bliver varetaget, og at bygningerne opretholder en høj standard af sikkerhed og komfort. Jørgensen understreger, at altanerne, selvom de står overfor renovering, ikke er farlige at benytte. Denne forsikring er baseret på en grundig vurdering fra eksperter, der har gennemgået altanerne for eventuelle sikkerhedsrisici.

– Betonen skal gås efter og renoveres. Rambøll har været på opgaven sammen med et murerfirma, og det er dem, som er kommet frem til det. Altanerne skal isoleres om, og der skal nye vinduer i, siger Jørgen Jørgensen til AVISEN.

Der kan blive tale om yderligere renovering af højhusene, men det er noget, lejerne selv skal vedtage gennem en demokratisk beslutningsproces. Dette indebærer, at der skal afholdes beboermøder, hvor alle lejere får mulighed for at deltage og stemme om de foreslåede tiltag.

– Det er pålagt, at renoveringen af altanerne skal foretages. Det er ikke noget, vi skal stemme om. Men vi skal have op på et beboermøde, om der skal laves noget om i lejlighederne. Det kan være, at der er nogle, som gerne vil have et nyt køkken og et nyt toilet, når vi er i gang, men det er ikke noget krav, forklarer Jørgen Jørgensen og uddyber, hvorfor det kan komme med i samme ombæring:

– Det er ikke bare sådan lige at få penge af Landsbyggefonden. Hvis vi får penge til renoveringen af altanerne, så kan vi ikke bare komme fire-fem år efter og bede om flere penge til nye køkkener og toiletter. I stedet er det bedre at lave en samlet ansøgning på det hele.

I forbindelse med renoveringen af altanerne kommer der en huslejestigning. Hvor stor denne stigning bliver, er endnu uvist, men det er forventet, at den vil afspejle de omfattende forbedringer og moderniseringer, som projektet vil medføre. Beboerne kan forvente yderligere detaljer om huslejestigningen, når renoveringsplanerne er mere konkrete og de nødvendige økonomiske beregninger er foretaget. For dem, der eventuelt vælger at få et nyt køkken og et nyt toilet installeret som en del af den samlede renoveringspakke, vil der også komme en yderligere huslejestigning. Størrelsen af denne ekstra stigning er endnu ikke fastlagt, men det er sandsynligt, at den vil variere afhængigt af omfanget af de ønskede forbedringer.

Meldingen fra Boligkontoret Fredericia er, at der vil gå fire-fem år, inden renoveringen af altanerne går i gang. Denne tidsramme giver både boligselskabet og beboerne tid til at forberede sig på den midlertidige genhusning, der vil være nødvendig, mens arbejdet står på. Processen med at finde alternative boliger til beboerne i denne periode er en stor logistisk udfordring, som Boligkontoret Fredericia arbejder på at løse. Hvordan og hvorledes genhusningen præcis vil foregå, er endnu ikke på plads, men det forventes, at Boligkontoret Fredericias personale vil administrere denne proces med fokus på at minimere generne for beboerne. Jørgen Jørgensen oplyser, at yderligere information vil blive kommunikeret til beboerne i takt med, at planerne konkretiseres og tidsplanen bliver mere fastlagt.