Ved opførelsen af Henrik Rungs og Carl Plougs musikdramatiske værk “Slaget ved Fredericia” træder vi direkte ind i hjertet af de historiske begivenheder, som udspillede sig den 6. juli 1849. Dette værk, som er komponeret i 16 satser, tager os med på en rejse gennem slagets intense og dramatiske øjeblikke og har haft en varig indflydelse på den danske opfattelse af de Slesvigske Krige.
Henrik Rung skrev musikken i 1850, og den er sat til tekst af Carl Ploug. Deres samarbejde resulterede i et værk, som ikke blot rummer smuk og kompliceret musik, men også en tekst, der både bevæger og skræmmer med sin samtidige autenticitet og sproglige vendinger fra datiden.
Teksten kan ses i sin tæt på originale tryk her: Slaget ved Fredericia
Ved koncerten oplever vi værket udført af et imponerende 30-mands symfonisk orkester med sangsolisterne Erik Bekker Hansen og Niels Jørgen Tranberg i spidsen. Trinitatis Kirkes Pigekor tilføjer en ekstra dimension med deres klare og rene stemmer, mens herrekorsgruppen, bestående af medlemmer fra bl.a. Christianskirkens Drenge- og Mandskor og Filharmonisk kor, giver en dybde og kraft, der understøtter værkets dramatiske temaer. Hele forestillingen er dirigeret af den talentfulde Søren Birch, som med sin ledelse sikrer en præcis og følelsesladet opførelse.
Forestil jer at sidde i koncertsalen, hvor tonerne fra orkesteret fylder rummet. Man kan næsten mærke kanonernes brag og høre soldaternes råb i musikken. Hver eneste tone og hvert eneste ord i teksten bringer os tilbage til den skæbnesvangre dag i 1849, hvor danske soldater kæmpede mod preussiske styrker ved Fredericia. Det er en oplevelse, der ikke blot underholder, men også minder os om fortidens mod og ofre.
Gennem denne koncertopførelse får vi et unikt indblik i en af de mest betydningsfulde begivenheder i Danmarks og Fredericias historie, og vi bliver mindet om, hvordan musikken kan være et kraftfuldt redskab til at formidle og bevare historien. Værket “Slaget ved Fredericia” er ikke kun en hyldest til de, der kæmpede, men også en påmindelse om, hvor vigtigt det er at huske vores fortid og lære af den.
Kampene varede under tre timer. På dansk side var tabet 1.900 mand; på slesvig-holstensk side ca. 3.000. Sejren ved Fredericia gav nyt håb i den danske opinion og stillede Danmark gunstigt under den våbenstilstand, der blev udråbt den 10. juli.
Aftenen sluttede med fællessangen I Danmark er jeg født under ledelse af kirkens fremragende organist Tobias Dahl Osenbrüg.
Trods de store tabstal bliver dette en festlig begivenhed, og dansk tradition når det er bedst.
Opsætningen af dette værk kan ikke have været ukompliceret, og de involverede parter fortjener ros for alt fra musikken til logistikken. En tak fra AVISEN.NU til alle jer, der gav det fyldte kirkerum denne fornemme oplevelse.
AVISEN
Poul Rand